Column voor Expertise centrum K I N D

15/04/2021

Expertisecentrum K I N D vroeg mij of ik een stuk wilde schrijven voor hun nieuwsbrief. Met als onderwerp: ‘Wat komt er op je af als kind en later als jongvolwassene als je vader gedetineerd raakt?’. Daar wilde ik wel antwoord opgeven. Zie mijn column hieronder.

Wat komt er op je af als kind en later als jongvolwassene als je vader gedetineerd raakt? Een heleboel – en dat is een understatement. Als je als kind geconfronteerd wordt met de FIOD en justitie verlies je het vertrouwen in een stuk van deze maatschappij. Ieder uniform dat autoriteit uitstraalt, associeer ik 11 jaar na dato nog steeds met negativiteit. Ik moest snel volwassen worden. Je krijgt te maken met vooroordelen en (ongevraagde) meningen van anderen. Weinig mensen begrijpen wat je doormaakt en welke desastreuze gevolgen het kan hebben als een ouder in aanraking komt met justitie. In ons geval waren de gevolgen niet te overzien. We raakten alles kwijt, waaronder ons huis. 
 
Ik was opgelucht toen mijn vader besloot om niet in cassatie te gaan. Ik dacht dat de storm zou gaan liggen. Hij zou zijn tijd uitzitten en dan konden we door. Niets bleek minder waar. Ik ben ambitieus en denk graag in mogelijkheden. Maar door de bureaucratie die heerst, zakte mij de moed om door te zetten (als dochter en aanspreekpunt) wel eens in de schoenen. Neem die keer dat hij naar de ZBBI (Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting) mocht vertrekken en weer terug werd gestuurd vanwege een ‘foutje’. Of toen wij verlof wilden, zodat mijn vader afscheid kon nemen van zijn vader die op sterven lag. We werden van het kastje naar de muur gestuurd, maar de dood wacht niet.

Des te euforischer was het moment dat mijn vader de poort uit kwam lopen. Het was een rollercoaster geweest. We hebben in al die jaren zoveel verloren, maar ik zou het zo weer doen, want de band tussen ons is alleen maar sterker geworden. Liefde overwint namelijk alles. 

familie in detentie

Expertisecentrum K I N D is hét kennis- en adviescentrum waar kinderen met een ouder in detentie terecht kunnen. Benieuwd naar de hele nieuwsbrief van Expertisecentrum K I N D? Lees deze dan hier. In deze editie vind je onder andere veel informatie over onderzoeken van studenten en professionals. Waaronder het onderzoek naar detentie in de verschillende generaties.