Skip to main content

Spreken en trainen

Het is mogelijk om mij als spreker te boeken voor een presentatie, event, voorlichting of training. Als dochter van een ex-gedetineerde heb ik de impact op het gezin van aanhouding tot detentie met eigen ogen gezien en ervaren. Gezien het feit dat ik de pijn ken weet ik ook precies waar de pijnpunten liggen, wat wel werkt én wat vooral niet werkt. I have been there and done that.

Veerkracht

Ik was net 15 jaar geworden toen ik voor het eerst een inval meemaakte. Waar ik toen nog dacht dat het wel goed zou komen, kwam ik van een koude kermis thuis. Het werd een strijd die we niet gingen winnen. Wij raakten – alles – kwijt. En met alles bedoel ik huis, haard, maar ook vriendschappen en familie. Met de nodige zelfspot, vertrouwen en een dosis doorzettingsvermogen is het mij (met hier en daar wat kleerscheuren) gelukt om een goed leven op te bouwen. Ik deel graag mijn ervaringen en hoe ik het voor elkaar kreeg om vanaf zero opnieuw te beginnen en mijn doelen te bereiken, ondanks de tegenslagen die keer-op-keer op mijn pad kwamen. Zo kan ik andere mensen helpen en het inzicht geven dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt.

Mentale schade

Hoe komt het dat mijn maag nog steeds omdraait bij het zien van blauw licht? En waarom voel ik de spanning opkomen bij ieder persoon in uniform? Ik ben er van overtuigd dat ik deze negatieve emoties niet zou hebben als er destijds anders was gehandeld. Nu heb ik intussen de leeftijd bereikt dat ik geen wrok meer voel, maar er kan zeker meer preventie plaatsvinden bij politie, justitie en inrichtingsmedewerkers om dergelijke schade bij kinderen en volwassenen zoveel mogelijk te beperken. Hier ligt naar mijn mening tevens (voor een deel) de oorzaak dat de cijfers van kinderen met een gedetineerde ouder, die in aanraking komen justitie, zo hoog zijn. Het is een logisch gevolg dat je al heel snel denkt: ‘fuck the system.‘

Sociale impact

Hoe ga je als leraar, vertrouwenspersoon of sociaal werker om met dit soort situaties? Ik spreek uit ervaring als ik je vertel dat zowel jongeren – als volwassenen vaak te lang doorlopen met hun problemen, omdat zij zich niet gehoord voelen óf bang zijn voor eventuele gevolgen. Ik ga graag het dialoog aan om te bekijken hoe we het handelen in dit soort kwesties kunnen verbeteren. En volgens mij begint dat met het stoppen om op ieder individu een label te plakken.

Tevens kan ik ook trainingen verzorgen voor gedetineerden. De nadruk zal dan vooral liggen op wat de impact is op een relatie van de gedetineerde en hoe gedetineerden alsnog een positieve impact op het thuisfront kunnen hebben, ondanks dat hij of zij in detentie verblijft.

Ondernemerschap

Ondernemerschap is wat mij betreft een beetje het ondergeschoven kindje als het aankomt op re-integratie. We willen graag dat mensen meedoen in de maatschappij, alleen tegelijkertijd wordt het spannend als mensen te vooruitstrevend worden, want: onzekerheid en risico’s. Ondernemerschap betekent voor mij niet alleen het runnen van een eigen bedrijf, maar ook het zien van kansen, deze benutten, creatief zijn en oplossingsgericht te werk gaan als het lastig wordt. Dat zijn eigenschappen die écht in elk leefgebied van toepassing zijn. Ik ben er een voorstander van om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen binnen de hulpverlening en re-integratie. Met mijn persoonlijke ervaringen kan ik daaraan bijdragen.

Annelyn, 27 jaar.
Naast het feit dat ik de dochter van een ex-gedetineerde vader ben, heb ik natuurlijk (geloof het of niet) meer inhoud. Ik kan mezelf alleen niet echt in een hokje duwen, want ik heb altijd een beetje in twee werelden geleefd. Ik heb HBO gestudeerd en in het commerciële werkveld gewerkt. Dat werk heb ik intussen ingeruild voor het ondernemerschap. Ik ben een pro in het denken in mogelijkheden, in het opruimen van ellende én het creëren van problemen gaat mij overigens ook prima af. Ik houd van mensen die echt en puur zijn. Hobby’s heb ik niet echt, want daar had ik de afgelopen 12 jaar dus precies geen tijd voor. Ik vind rust in muziek, zou het liefst 2 keer per jaar 6 maanden op vakantie zijn en ben graag met de mensen die ik lief heb. Sommige mensen vinden mij hard, ik noem het vooral direct en eerlijk. Wat je geeft is wat je krijgt. Ik heb wellicht een aantal klappen van de molen gehad, maar desalniettemin ben ik (al zeg ik het zelf) hartstikke gezellig, loyaal en sociaal ingesteld.

Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.