Skip to main content

Wat kost de gevangenis?

by Annelyn

In detentie heb je ook te maken met kosten

Wat kost de gevangenis? Voordat mijn vader de gevangenis in ging wist ik geen eens dat het überhaupt geld kostte. Als ik vooraf had geweten hoeveel geld ik er aan kwijt zou zijn om mijn vader te ondersteunen dan hadden wij daar beter rekening mee kunnen houden.

Inkomsten en uitgaven

Een gedetineerde werkt gemiddeld 20 uur per week in de gevangenis en krijgt daarvoor zo’n 0,76 cent per uur. Dit is waarschijnlijk niet genoeg om in alle behoeften te voorzien. Je hebt namelijk de volgende kosten:

Als je televisie wil kunnen kijken op cel dan kost dat 3,00 euro per week.
Om te bellen betaal je een paar cent per minuut. Justitie zorgt ervoor dat je eten krijgt. Ontbijt, lunch en avondeten. Het avond eten noemen ze in de gevangenis ‘zwarte bakken’. Dit zijn een soort van magnetron maaltijden die je zelf zou moet opwarmen.* Uit wat ik heb horen zeggen is dat niet zo goed te eten. In gesloten inrichtingen kan je in het weekend zelf koken en in de halfopen en open inrichtingen kan je ervoor kiezen iedere dag zelf te koken. Hiervoor moet je wel zelf de boodschappen doen. Ook chips, snoep, sigaretten en dergelijke kan je in de inrichting kopen. De kosten zijn dus afhankelijk van hoe uitgebreid je boodschappen doet.

Extra kosten

Een extra kostenpost om rekening mee te houden zijn vervoerskosten. Mijn benzineauto toen ter tijd verbruikte veel. Ik reed wekelijk 264 km om op bezoek te gaan. Ik was dus per bezoek 40,00 kwijt alleen aan benzine.

Vaste lasten

Naast de kosten die je kwijt bent in de gevangenis en aan bezoek, heeft jouw familielid natuurlijk ook nog andere lasten. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoon, een auto op naam of Netflix. Bekijk als de situatie het toelaat (vooraf) of je dit wel of niet door laat lopen en hoe het betaalt gaat worden. Het zou vervelend zijn als hij/zij ook nog in de schulden terecht komt doordat onbetaalde rekeningen oplopen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw familielid of vriend(in) al schulden heeft. Wil je weten hoe je hier mee om moet gaan? Lees dan het artikel over schulden en detentie.

*Even een toevoeging op dit artikel: dit geldt dit niet voor iedere PI, want er zijn ook situaties waarin je geen magnetron hebt. Dan ben je dus eigenlijk verplicht gelijk te eten als het wordt gebracht.

Terug naar overzicht
Jesse