Skip to main content

Naar de gevangenis en je neemt mee

by Annelyn

Jij of iemand in jouw omgeving moet naar de gevangenis. Wat neem je mee? Allereerst moet je er rekening mee houden dat het in de zomer heet is binnen en in de winter koud.

Op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen kan je een informatieblad vinden over hoe je je voorbereid op een verblijf in de gevangenis. Het is de moeite waard dit even door te lezen. Ik weet uit ervaring dat niet alle informatie hierin klopt, maar je krijgt hiermee wel een beter beeld van wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Medicatie

Let er voornamelijk op dat eventuele medicatie goed word geregeld. In het informatieblad staat dat je vooraf contact moet opnemen met de medische dienst van de desbetreffende gevangenis. Ik heb dat toen der tijd geprobeerd, mij werd toen verteld dat we de medicatie zelf mee moesten nemen. Eenmaal daar mocht hij zijn medicatie niet meenemen, want het zou daar geregeld worden. Vraag dit dus heel expliciet na om issues te voorkomen!

Comfortabele kleding

Bovendien raad ik je aan om comfortabele kleding mee te nemen (trainingspakken, truien, shirts, vesten). Toen mijn vader moest zitten heb ik nog een aantal overhemden staan strijken. Niet mijn hobby en achteraf helemaal niet nodig want het zit niet lekker en je loopt in de gevangenis (zo ver ik weet) ook geen modeshow. Uiteindelijk heb ik dus extra shirts gekocht bij de HEMA. Deze basic shirts hebben trouwens een prima kwaliteit en zijn lekker goedkoop. Heb je last-minute nog iets nodig check dan bijvoorbeeld bol.com zij hebben eigenlijk alles aan kleding wat je nodig kan hebben en bezorgen snel.

Invoer

Mocht achteraf blijken dat je nog iets vergeten bent dan is dat geen probleem. Je mag gewoon spullen invoeren. Wanneer dat kan verschilt per locatie. Hierover vind je (soms) informatie op webpagina van de desbetreffende gevangenis en anders kan je het even navragen bij de gevangenis.

Terug naar overzicht
Jesse