Skip to main content

Administratie in de gevangenis

by Annelyn

Als je de gevangenis in gaat dan denk je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan administratieve zaken. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Hieronder heb ik een aantal belangrijke zaken opgesomd die het voor jou als achterblijver en voor degene die binnen zit wat makkelijker maken.

Geld in de gevangenis

De meest handige app vind ik persoonlijk Mytelio. Via deze app kan je binnen enkele seconden geld overmaken naar je familielid of vriend. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de gratis app en het rekeningnummer van de persoon in kwestie. Het rekeningnummer is een uniek nummer dat de gevangenen binnen de inrichting gebruikt. Vervolgens kan je via IDEAL met één druk op de knop het gewenste bedrag overmaken en het wordt gelijk op de rekening geboekt. Voor meer info neem een kijkje op de website van Mytelio.

Post versturen naar de gevangenis

Als je post wil versturen dan zal je niet alleen de adresgegevens van de gedetineerden nodig hebben, maar ook de afdeling, registratie en- celnummer.

Registratienummer: het registratienummer is een persoonlijk nummer dat is gekoppeld aan de gedetineerde. Deze heb je nodig als je gebruik wil maken van eMates. Daarnaast kan het ook goed van pas komen als je andere zaken moet regelen.

Detentieverklaring: met de detentieverklaring kan je aantonen dat de persoon in kwestie in detentie zit. Bijvoorbeeld bij de zorgverzekeraar of een schuldeiser die nog een openstaande schuld wil innen.

Wachtwoorden

Eigenlijk mag ik dit niet zeggen, want wachtwoorden zijn strikt persoonlijk en moet je nooit delen. Toch is het handig als er één (let wel: betrouwbaar) iemand in de omgeving nog eens om kijkt naar de administratie van degene die binnen zit. Tegenwoordig gaat er veel via de mail/digid. Het is handig als iemand die dichtbij staat deze wachtwoorden heeft. Zo voorkom je dat je belangrijke post mist, zoals bijvoorbeeld een rekening die nog betaalt moet worden. Ik heb hiermee bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat een bankrekening geblokkeerd zou worden omdat de rekening al een tijd niet was gebruikt en dat onnodige incassokosten boven op een onbetaalde rekening kwamen. Maak zelf de afweging of hier vertrouwelijk mee kan worden omgegaan.

Bankpassen

Mocht je onverwacht opgepakt worden dan is het voor degene die achterblijft heel handig als hij/zij wat geld achter de hand heeft om lopende rekeningen door te betalen.

Machtiging

Voor sommige zaken moet je gemachtigd zijn om dat voor degene die binnen zit te regelen. Mocht dit een geval zijn dan kan het soms helpen als degene die binnen zit jou machtigt om in zijn of haar naam zaken te regelen, bijvoorbeeld:

Bij deze verklaar ik, de heer/mevrouw (voor- en achternaam) dat de heer/mevrouw (voor –en achternaam) gemachtigd is om mijn zaken te regelen gedurende mijn detentie.

Getekend:

(dag, maand, jaar te plaats)

Handtekening

Mobiel

Het kan van pas komen om de mobiel van de gedetineerde te hebben als je met zijn of/haar pinpas online moet bankieren, sms-codes nodig hebt of op deze manier contact moet houden met andere mensen van degene die binnen zit.

Als je bovenstaande punten allemaal hebt gefixt dan wordt het vast een stuk makkelijker om alles te regelen. Succes!

Terug naar overzicht
Jesse