Skip to main content
Persoonlijk

Zullen we eMates voortzetten?

By 24/11/2022april 26th, 2023No Comments

Zullen we eMates voortzetten?

by Annelyn

Twee weken geleden besloot minister Weerwind om eMates plat te leggen. Als ik het goed begrijp is er teveel risico dat criminele activiteiten worden voortgezet. Ook is niet bekend of het voldoet aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan de verwerking van persoonsgegevens. Zullen we eMates voortzetten?

Opheldering

Laat mij allereerst even het een en ander ophelderen voor wie niet begrijpt wat eMates inhoudt (de reacties logen er niet om): eMates is een berichtenservice. Het is geen mail, gedetineerden hebben geen mailadres, geen computer op cel én ze kunnen ook niet random de hele dag mailtjes naar iedereen sturen. De gedetineerde kan alleen schriftelijk op een inkomend ‘bericht’ reageren en dat wordt dan ingescand en doorgestuurd naar de afzender. Reageren is wat ik heb begrepen ook niet in ieder regime/gevangenis mogelijk.

Daarnaast moest ik er toch wel een beetje om lachen dat er ineens zorgen zijn over de privacy van gebruikers. Als ik voor ons gezin spreek dan was onze privacy ver voordat de eerste inval plaatsvond al niet meer zo belangrijk. Ik zou me dan ook echt als allerlaatste zorgen maken over mijn privacy m.b.t. eMates.

Opschorten eMates is niet de oplossing

Nu dat opgehelderd is klinkt het als een mooi en ambitieus speerpunt om het voortzetten van criminele activiteiten in de gevangenis te voorkomen. Alleen ik wil graag iedereen uit de droom helpen als je denkt dat het stoppen van eMates daar de oplossing voor is.

De doorgewinterde crimineel die vind zijn of haar weg namelijk écht wel om criminele activiteiten voort te zetten. Er is namelijk post, telefoon, bezoek en als je echt slim bent dan heb je allang iets gefixt om de zaken buiten door te laten lopen.

We kunnen ook alle wapens in de wereld weggooien, zodat we elkaar nooit meer kunnen bombarderen. Doen we niet.

Of al het eten dat ongezond is verbieden, zodat we niet dik worden en de druk op de gezondheidszorg minder wordt. Doen we niet.

Net zo lief kunnen we het eeuwige leven willen, maar dat gaat nou eenmaal ook nooit gebeuren.

Wat mij betreft kan je dan beter de focus leggen op re-integratie, zodat de dames en heren die wél hun leven willen beteren, daarvoor de juiste handvatten en middelen krijgen om niet in oude patronen terug te vallen. Contact met de buitenwereld is daar een belangrijk onderdeel van.

Taken van het personeel

En laten we vooral niet vergeten dat het de bedoeling is dat alle post wordt gecontroleerd om het voortzetten van criminele activiteiten in de PI te voorkomen. Net zo goed dat de kassamedewerker bij de Albert Heijn alle boodschappen moet scannen – ook met te weinig personeel – en dat de postbezorgers – hoe druk ook – tóch alle pakketten op tijd moet afleveren. IT IS A PART OF THE JOB.

Uit de reacties die ik op verschillende artikelen lees maak ik ook op dat veel mensen de Nederlandse gevangenis en eMates een ‘luxe’ vinden. Tegenover andere landen heeft Nederland op verschillende gebieden inderdaad betere systemen en regelgeving, maar de beroving van je vrijheid is al een straf op zich.

eMates is belangrijk

Ik wil graag laten weten dat ik en vele met mij wel heel blij zijn met eMates en dat het voor ons heel belangrijk is dat eMates blijft. Wat was het fijn dat ik in de periode van mijn vaders detentie contact kon houden door middel van eMates. Zo stuurde ik hem regelmatig foto’s, om te laten zien dat het goed ging. Om hem te laten weten dat ik aan hem dacht. Ik vond het belangrijk dat ik hem door eMates toch een klein beetje kon betrekken bij mijn leven.

Bijvoorbeeld een berichtje zoals hieronder. Daar is niets crimineels aan en op deze manier gebruiken de meeste mensen dit medium. Bijna elke man of vrouw die in detentie verblijft, heeft familie en zij geven om elkaar. Het is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen, maar je kan strafbare feiten plegen en tegelijkertijd een toegewijde en geliefde vader zijn. Voor kinderen, partners en andere familieleden is het al lastig genoeg iemand die je lief hebt te moeten missen.

eMates is een snelle en makkelijke manier om in contact te blijven met degene die zij lief hebben. Een berichtje versturen of ontvangen met eMates kan het verschil maken. Ik hoop met heel mijn hart dat er snel een oplossing komt die voor alle partijen werkt.

Jesse