Skip to main content
Mindset

De emotionele bankrekening

By 24/11/2022april 26th, 2023No Comments

De emotionele bankrekening

by Annelyn

Op het moment dat iemand in aanraking komt met justitie of al in detentie zit veranderd een hoop aan de relatie, of het nou gaat om je man, beste vriend of ouder. Ik wil je daarom meer vertellen over de emotionele bankrekening. Wellicht is dit voor jou van toepassing en zet het je aan het denken.

De emotionele bankrekening

Op een bankrekening stort je geld om een reserve aan te leggen, als je geld nodig hebt dan neem je geld op. Als je constant geld blijft pinnen, zonder dat er geld op de rekening wordt gestort dan sta je op een gegeven moment in de min. Een emotionele bankrekening werkt precies hetzelfde, maar staat voor het vertrouwen dat je binnen een relatie opbouwt.

Ik stort bijvoorbeeld op de emotionele bankrekening door aardig en eerlijk te zijn. Hiermee bouw ik een reserve op, je vertrouwen in mij wordt groter. Als ik daarentegen iets doe wat niet zo aardig is, zal dat meestal niet zo erg zijn. Het wordt ten slotte gecompenseerd met het vertrouwen dat ik heb opgebouwd: de emotionele reserve. Een keer een afspraak afzeggen is niet zo’n probleem, je weet dat ik anders altijd op kom dagen. Als ik een keer kortaf reageer, dan begrijp je zelf ook wel dat het niets persoonlijks is. Alleen op het moment dat ik totaal geen respect meer zou tonen, je constant negeer, mij fucked up gedraag of je vertrouwen schendt dan zal dat een grote aanslag zijn op de bankrekening.

Op een gegeven moment verdwijnt het vertrouwen (het geld op de rekening wordt minder) en hoeveel krediet heb je dan? Op dat moment zal je alles wat ik zeg onder een vergrootglas leggen. Er zal spanning ontstaan en achterdocht heersen. Zo werkt het in bedrijven, gezinnen en vriendschappen.

Negatieve bankrekening

Als de emotionele bankrekening niet op peil wordt gehouden met regelmatige stortingen, dan zal de relatie snel verslechteren. Er is geen begrip meer. Er ontstaat een situatie waarin twee mensen ieder een eigen leven leiden en proberen nog enig respect voor elkaar op te brengen. Er wordt geschreeuwd en gescholden, er wordt met deuren geslagen of je praat niet meer met elkaar en trekt je juist terug.

In iedere relatie moeten er regelmatig stortingen plaatsvinden en natuurlijk wordt er soms ook wat ‘opgenomen’. Alleen soms nemen mensen iets op zonder dat te beseffen. Stel je voor dat je vriend een fout heeft begaan en voor de rechter moet komen. Jij zegt constant dingen als: ‘Heb je al bedacht wat je gaat doen als je moet zitten’, ‘Was nou maar niet zo achterlijk geweest’, ‘Het is ook je eigen schuld’ ‘Je doet nooit iets goed’, ‘Het zal nooit beter worden’, ‘Begin iets nuttigs te doen’ ‘Je zou dit..’ ‘Je moest dat..’. Na een tijdje heb je aanzienlijk meer opgenomen dan gestort.

Misschien sta je helemaal in je recht, maar bedenk je eens dat je vriend net aan de vooravond staat van een zaak die van invloed kan zijn op de rest van zijn leven. Hij heeft geen idee hoe hij dit moet oplossen en hij begrijpt echt wel wat hij heeft aangericht. Alleen het vertrouwen in jou is zo beperkt dat hij totaal niet zit te wachten op advies van jou of er al over wil praten. Je hebt misschien wel de wijsheid en kennis om hem te helpen, maar je staat rood.

Blijf storten

Wat moet je dan wel doen? Begin met storten. Misschien kan je iets aardigs voor hem doen? Stuur een lief berichtje, koop iets leuks of vraag gewoon hoe het gaat. De grootste storting die je waarschijnlijk zou kunnen doen is gewoon luisteren zonder te oordelen of kwaad te worden. Laat merken dat je om hem geeft. Het is logisch als er niet gelijk op wordt gereageerd, maar als de stortingen oprecht zijn en regelmatig terugkomen dan zal het negatieve saldo afnemen. Dit principe geldt natuurlijk net zo goed andersom. Een relatie is geven en nemen.

Een snelle oplossing is er niet. Een relatie opbouwen of herstellen kost tijd. Als je ongeduldig wordt omdat je pogingen geen indruk maken, maak je in een keer al je stortingen ongedaan. Het is soms lastig, maar je moet je tot de cirkel van invloed beperken. Zoals Covey in zijn boek zegt: het heeft weinig zin om de bloemen uit de grond te trekken om te zien of ze al wortels schieten. Relaties opbouwen en herstellen zijn investeringen op de lange termijn.

Als jij je relatie/vertrouwen wil herstellen of goed wil houden, check dan regelmatig in bij de emotionele bankrekening voor dat je iets zegt of doet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere persoon in kwestie. Herinner elkaar daar ook aan.

Het heeft weinig zin om de bloemen uit de grond te trekken om te zien of ze al wortels schieten.

Stephen Covey

Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Ben je door dit artikel geïnspireerd en wil je hier meer over lezen? Bestel het boek dan snel via deze link. Het is het lezen zeker waard!

Terug naar overzicht
Jesse