Skip to main content

Bezoek in de gevangenis. Wanneer mag je op bezoek?

by Annelyn

Het is bijna zover. Iemand uit jouw familie of je lover moet zich melden in een van de gevangenissen in Nederland. Jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk op bezoek, maar hoe gaat het bezoek in de gevangenis in zijn werk?

Ten eerste verschillen de regels omtrent bezoek per penitentiaire inrichting. Voordat COVID-19 zich door ons land verspreidde mocht je in de meeste inrichtingen met max. 3 personen op bezoek komen. De meeste gedetineerden hebben recht op 2 keer bezoek in de week. Vanwege COVID-19 wordt in sommige inrichtingen het bezoek beperkt naar 1 keer per week. Daarnaast moet je (waarschijnlijk) alleen komen en ben je verplicht om een mondkapje te dragen.

Quarantaine in detentie

Ten tweede is het belangrijk is om er rekening mee te houden dat je relatie bij aanmelding in de PI (zolang het virus heerst) eerst een aantal dagen in quarantaine moet. Dit kan wat vertraging geven in jouw eerste bezoekmogelijkheid. Gezien het feit dat de gedetineerde in quarantaine zit, kan het ook zo zijn dat hij slechtere toegang heeft tot de telefoon. Houd daar dus rekening mee om teleurstellingen te voorkomen.

Bovendien verschillen de methodes van het aanmelden voor bezoek (om het nog iets ingewikkelder te maken 😉) bijvoorbeeld: in de PI Vught moet je zelf bellen naar de PI voor een afspraak terwijl bij de PI in Lelystad gedetineerden zelf doorgeven wanneer zij bezoek verwachten.

Op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen (www.dji.nl) vind je algemene informatie over bezoek. Helaas vind je hier niet alles op. Dus ik raad je aan om aan je relatie door te geven dat hij of zij direct aan de bewaking/casemanager vraagt welke regels gelden voor de betreffende PI zodat jij op de hoogte bent.

Handige informatie

Als laatste is het handig als je een notitieboekje meegeeft met belangrijke informatie van degene die hij of zij graag op bezoek wil hebben. Als jij of iemand anders in je kring op bezoek wil dan willen ze vaak een aantal van de volgende gegevens:

* Voor en- achternaam

* BSN

* Geboortedatum

* Adresgegevens

* Telefoonnummer

Scheelt weer, als jouw relatie deze informatie al heeft. Het is vervelend als je net in de supermarkt staat of onderweg ben en je een telefoontje krijgt, maar de vraag niet kan beantwoorden. Dat betekent weer een dag wachten op het volgende telefoontje en veroorzaakt waarschijnlijk onrust in je hoofd.

* Als jouw relatie is gearresteerd en in de HVB (Huis van Bewaring) verblijft gelden er wellicht andere regels. Ik raad je aan om hierover contact met je advocaat voor op te nemen.

Hopelijk kan je snel op bezoek. Wil je meer weten over wat je van dat eerste bezoek kan verwachten? Lees dan het artikel ‘Bezoek in de gevangenis: wat moet je weten?’ artikel en als je nog ergens vragen over hebt of iets kwijt wil, stuur me dan een berichtje op Instagram.

Terug naar overzicht
Jesse