Skip to main content

Bezoek in de gevangenis. Wat moet je weten?

by Annelyn

bezoek gevangenis

Het is zover. Je mag voor het eerst op bezoek in de gevangenis. Waarschijnlijk heb je geen idee hoe dat te werk gaat en is er enige spanning omdat je ten eerste niet weet wat je precies te wachten staat en ten tweede verlangt naar het weerzien met diegene die je zo mist.

Hieronder geef ik je een aantal tips zodat je voorbereid naar de gevangenis toe gaat en weet wat je kan verwachten:

1. Vergeet je legitimatie niet

In de gevangenis moet je altijd je legitimatie bij je hebben. Deze moet je verplicht tonen voor binnenkomst. Als je net zo chaotisch bent als ik dan raad ik je aan om je legitimatie de avond voor bezoek klaar te leggen. Bijvoorbeeld in de jas die je aan doet, tas die je meeneemt of desnoods op je voorhoofd geplakt, zolang je maar zorgt dat je je legitimatie NIET vergeet.

2. Muntgeld

Handig als je een kop koffie wil of jezelf wil trakteren op wat lekkers. In de meeste bezoekruimtes staan automaten voor koffie/thee, frisdrank en snoep. Vanwege COVID-19 zijn deze automaten niet overal beschikbaar. Op sommige locaties heb je ook 1 euro nodig om je spullen in de kluis op te bergen. Dus zorg dat je muntgeld bij je hebt.

3. Vertrek op tijd

We komen allemaal weleens te laat en in de meeste gevallen is dat niet zo problematisch. Als je op bezoek gaat in de gevangenis is dat wel een probleem. Als je te laat bent gaat dat namelijk af van de tijd die je hebt tijdens het bezoekuur en dat wil je natuurlijk niet. Nog vervelender is het voor de persoon die op jou zit te wachten. Geloof me, je gaat je fucked up voelen als je te laat komt en diegene zich zit af te vragen waar je blijft. Zorg dus dat je ruim op tijd vertrekt. Tank je auto van tevoren en leg je spullen vooraf klaar. Zo ga je goed voorbereid op weg en is de kans dat je te laat komt minder groot.

4. Houd rekening met wat je aan doet

Bij binnenkomst in de gevangenis moet je door de detectiepoortjes heen en deze reageren op metalen. Metalen kunnen als een label aan je kleding hangen of het kan (voor de dames) in je BH verwerkt zitten. Iedere gevangenis gaat hier anders mee om, maar ze mogen je na een waarschuwing weigeren. Moet je niet willen. Check dus van tevoren goed wat je aantrekt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor sieraden. Zorg er ook voor dat je ‘gepast’ gekleed bent. Nou heeft het woord ‘gepast’ voor iedereen een andere betekenis, maar zorg er in ieder geval voor dat je bedekt bent: geen korte rokjes of net iets te weinig verhullende topjes. Het beste kan je je zo bedekt mogelijk kleden.

5. Controleer je zakken vòòr je naar binnen gaat

Het zou zo lullig zijn als je nog wat hasj in je jas hebt zitten van je laatste chill-sessie en vervolgens eruit wordt gepikt met alle gevolgen van dien. Het zelfde geldt voor iedere andere drug, alcohol en – vanzelfsprekend- andere verboden voorwerpen zoals messen en wapens. Check je zakken dus.

6. Mondkapje

Zolang COVID-19 ronddwaalt in het land, is het verplicht om een mondkapje te dragen als je de gevangenis betreedt. Volgens de laatste update van DJI op 18 januari 2022 wordt zelfs gevraagd om een medisch mondkapje te dragen. Voor actuele informatie check de site van DJI.

Je kan bovenstaand lijstje kopiëren naar je notities. Dan kan je heel gemakkelijk bovenstaand lijstje terug halen als je op bezoek gaat en vertrek je zeker weten goed voorbereid. Check ook nog even het andere artikel over bezoek in de gevangenis. Hierin geef ik nog wat andere tips.

Veel plezier!

Terug naar overzicht
Jesse