Zorgverzekering in de gevangenis
by Annelyn

Op het moment dat je in de gevangenis zit word je verzekerd voor zorg. Dit gebeurd via de collectieve verzekering van de Rijksoverheid. Je hoeft zelf dus geen premie te betalen. Het is wel belangrijk dat je de zorgverzekering op non-actief laat zetten. Dat moet je regelen met de zorgverzekeraar van de persoon in kwestie.
Detentieverklaring
Allereerst heb je detentieverklaring nodig om je huidige zorgverzekering stop te zetten. Als je die hebt dan kan je het beste een mail sturen naar de zorgverzekeraar met de detentieverklaring. Deze verklaring wordt verschaft door de administratieve afdeling van de gevangenis. De gedetineerde kan deze opvragen in de gevangenis en via de mail of post naar je toe sturen.
Bevestiging stopzetten zorgverzekering
Let op: zorg ervoor dat je een bevestiging ontvangt waarin staat dat de verzekering op non-actief staat vanwege detentie! De zorgverzekeraar van mijn vader wilde schijnbaar niet begrijpen dat mijn vader in detentie zat. Terwijl ik dacht dat ik het duidelijk had gecommuniceerd (telefonisch en per mail) is hij aangemeld bij het CAK (Centraal Administratief Kantoor). Dit is een publieke dienstverlener van de overheid. Zij leggen een boete op van € 410,49 als blijkt dat je onverzekerd bent. Ze sturen je vooraf wel een brief, maar die was bezorgd op zijn oude woonadres. Het is uiteindelijk opgelost, maar het bespaart je een hoop gedoe als je het gelijk goed regelt.
Zorgtoeslag
Op het moment dat de zorgverzekering stopt, heb je eigenlijk ook geen recht meer op zorgtoeslag. De zorgtoeslag loopt automatisch door, omdat bij de Belastingdienst pas achteraf wordt bekeken of je er recht op had. Wil je niet achteraf honderden euro’s terugbetalen? Dan raad ik je aan de zorgtoeslag stop te zetten. Om dit te regelen moet je inloggen op ‘Mijn Toeslagen’ op de site van de Belastingdienst. Hiervoor heb je DIGID gegevens en een telefoon (voor de sms-code of app) nodig.
Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als jij of iemand in je omgeving in detentie verblijft? Check dan het artikel over administratie.