Skip to main content
Mindset

Deel I Balance is key – effectiviteit

By 24/11/2022december 16th, 2022No Comments

Deel I Balance is key – effectiviteit

by Annelyn

Het is tegenwoordig super populair om ‘Balance is key’ te roepen. De uitvoering daarvan is in mijn ogen minder populair, maar eigenlijk wel belangrijk. Hoe je die balans precies houdt? Ik werk eraan. Toch wil ik er wel een artikel over schrijven. We willen namelijk tegenwoordig alles vooral snel, veel en perfect. Met als gevolg dat we doorslaan waardoor alles fout gaat. Of spreek ik alleen voor mijzelf? Vast niet….

Evenwicht P/PM

In het boek 7 eigenschappen voor effectief leiderschap spreekt Covey over een natuurwet die belangrijk is om de hele boel in balans te houden, de P/PM balans. De P/PM balans is gebaseerd op de fabel van Aesopus over een kip die gouden eieren legt:

Op een dag ziet een boer een gouden ei liggen tussen de eieren die zijn kip heeft gelegd. Hij kan het maar niet geloven, de volgende dag gaat hij kijken bij de kip en weer ligt er een gouden ei. Elke dag rent hij, zodra hij wakker wordt, naar het nest en telkens vindt hij weer het gouden ei. Hierdoor wordt de boer enorm rijk. De keerzijde is dat hij niet alleen rijk wordt, maar ook zijn hebzucht en ongeduld worden groter om nog rijker te worden. Hij wordt zo ongeduldig dat hij op een dag besluit de kip te slachten om alle gouden eieren eruit te halen. Alleen als hij de kip opensnijdt, blijkt dat er geen gouden eieren in zitten. Hij zal ook nooit meer een gouden ei aantreffen.

Het is een fabel, maar hier zit weldegelijk een kern van waarheid in. Veel mensen zien effectiviteit namelijk vanuit het gouden ei. Hoe meer je produceert, hoe effectiever je bent. Alleen de fabel over de boer met zijn gouden ei laat juist zien dat effectiviteit afhankelijk is van twee factoren: het geproduceerde (gouden eieren) en het productiemiddel (de kip). Wanneer je je richt op de gouden eieren en de kip verwaarloost, zal je binnen korte tijd het instrument dat de eieren produceert kwijtraken. Heb je alleen oog voor de kip? Dan zal je al snel niet meer in staat zijn jezelf en je productieapparaat te onderhouden. Effectiviteit is een kwestie van evenwicht tussen verschillende factoren en dat wordt de P/PM-balans genoemd. Ik kan mij voorstellen dat je even de kluts kwijt bent door de kip en alle eieren dus hierna nog even een ander voorbeeld:

Stel je schaft een scooter aan. Je gebruikt de scooter regelmatig, maar onderhoud de scooter niet. Dat gaat maanden prima, maar ineens gaat die stuk. Op dat moment wil je de scooter repareren, maar is er zoveel mis mee dat de scooter eigenlijk niets meer waard is. Als je had geïnvesteerd in het PM – in het onderhoud van het productiemiddel – dan zou je er nu nog profijt van hebben dat je met de scooter overal naar toe kan. Nu kost het je alleen maar tijd (je doet er langer over ergens te komen) en geld (een nieuwe scooter, geld voor de bus etc.).

Effectiviteit

Doordat mensen snel resultaat willen, ruïneren we vaak een kostbaar middel. De P en PM moeten met elkaar in evenwicht zijn. Dit geldt voor financiële middelen, maar ook op menselijk gebied. Als jij geen zorg draagt voor je eigen gemoedstand dan krijg je lichamelijke of geestelijke klachten.

”Effectiviteit is een kwestie van evenwicht tussen het een en het ander.”

Effectiviteit is een kwestie van evenwicht tussen het een en het ander. Met te veel aandacht voor bijvoorbeeld je werk houd je geen energie meer over om te sporten (gezondheid) en voor sociale contacten. Alleen maar focus op de rechtszaak die er aankomt verspilt alle energie die je kan gebruiken om aan je eigen toekomst te werken of te genieten van de tijd dat diegene die je liefhebt nog niet in de gevangenis zit.

Als je met je krachten smijt om meer ‘gouden eieren’ binnen te halen, word je ziek en haal je niets meer binnen. Als je 1 keer goed uitrust, kun je daarna weer een dag lang doorwerken. Dat is hetzelfde principe. Om die reden is het daarom ook belangrijk dat je in jouw cirkel van invloed blijft. Als je je constant focust op negativiteit dan zie je op een gegeven moment geen positiviteit meer en raak je in een neerwaartse spiraal. Dus jawel, balance is key.

Maar ja, hoe doe je dat dan? Lees snel verder en bekijk deel 2 over balans.

Terug naar overzicht
Jesse