Skip to main content

Kinderen met een ouder in detentie

by Annelyn

Kinderen met een ouder in detentie

Als je te maken hebt met een relatie die in detentie verblijft, dan is dat al een aardig complexe situatie. Als daar kinderen bij komen kijken wordt de zaak nog complexer. Vooral voor de achterblijvende ouder is het een uitdaging om daar een weg in te vinden. Vertel je het wel of niet aan de kinderen? Mogen de kinderen erover praten met vrienden en vriendinnen? Hoe gaat het kind ermee om? Hoe zet je de opvoeding voort als je het ineens grotendeels zelf op moet pakken? En zo zijn er nog veel meer vragen waar je als ouder of verzorger mee te maken krijgt. Kinderen met een ouder in detentie hebben het niet makkelijk. Het leek mij daarom tijd voor een artikel met een aantal tips!

1. Praten, communiceren, luisteren

Praten over de situatie kan heel goed werken. Ik vind het vooral belangrijk dat het kind praat met iemand waar hij of zij een klik mee voelt. Wij volwassenen hebben ook een voorkeur voor bepaalde mensen, waar we bepaalde dingen wel of niet bespreken. Dat geldt voor kinderen net zo. Persoonlijk zou ik kinderen ook niet dwingen om met de eerste de beste ‘persoon’ in gesprek te gaan, als ze zich daar zelf niet bij op hun gemak voelen. Daarnaast kan het helpen om de kinderen te laten praten met iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten. Zo kan het kind zich zelf herkennen in de persoon die het al heeft doorstaan én het praat wellicht wat makkelijker. En onthoud dat je niet altijd alle antwoorden hoeft te hebben, aandachtig luisteren is vaak al heel fijn.

2. Pillowbuddie

Deze tip kreeg ik van een lieve volger op m’n Instagram account. Haar kinderen hebben een foto van hun vader op een kussen afgedrukt. Zij moest er hartelijk om lachen, omdat hij niet goed op de foto stond (en het is een beetje gek om je eigen vent in die vorm in huis te hebben). Alleen de kinderen vinden het hartstikke leuk, zij nemen het kussen mee aan tafel als ze eten en houden hem s’ avonds vast als ze gaan slapen. Meer weten? Bestellen kan op de website van Pillowbuddies.

3. Parfum

Ik herkende papa vroeger al van mijlenver vanwege zijn parfum haha. Als hij weg was pakte ik zijn sjaal of een vest van hem. Dan had ik toch een beetje het gevoel dat hij er was.

4. Boeken

Er zijn verschillende boeken voor zowel jonge als oudere kinderen over het hebben van een ouder in detentie. Een voorbeeld hiervan is ‘Super Belangrijk Boek’. De schrijver van het boek heeft tijdens haar carrière in maatschappelijk werk een methode ontwikkeld om op een heel laagdrempelige en speelse manier het gesprek aan te gaan met een kind. Bijzonder aan dit boek is dat het een hele positieve insteek heeft. Waar traditionele methodieken vaak gericht zijn op het ‘probleem’ van het kind, is dit boek juist heel algemeen en positief ingericht. Een ander mooi boek is het werkboek ‘Vogelvrij’ van Conny van Tatenhove. Het werkboek helpt kinderen bij het verwerken van hun gevoelens als een ouder in detentie is. Expertisecentrum K I N D heeft een boekenlijst ontwikkeld van boeken die K I N D vaak aanbeveelt aan familie. Je kan de lijst downloaden.

5. Papa leest voor

Vanuit de PI is het mogelijk om mee te doen aan dit project. Zover ik weet kan je je hiervoor aanmelden bij de geestelijk verzorger van de inrichting. Ik raad je aan daar zelf achteraan te gaan, want dit is geen informatie die standaard wordt meegedeeld. Ik weet ook niet of dit in elke PI mogelijk is, maar een mooi project is het wel. Vaders kunnen dan eens in de 3 maanden een boekje voorlezen. Dat wordt gefilmd en naar het thuisfront gestuurd. De thuisblijvende ouder/verzorger kan deze dan op elk gewenst moment afspelen voor de kinderen.

6. Herfstkamp Exodus

Het herfstkamp van Exodus is speciaal ingericht voor kinderen met een gedetineerde ouder. Afgelopen jaar was het herfstkamp op twee locaties: de PI Vught en de PI Veenhuizen. Aankomend jaar zal het herfstkamp ook plaatsvinden in de PI Nieuwegein. Het herfstkamp wordt in samenwerking met DJI georganiseerd. Gedurende de week kunnen de kinderen samen tijd doorbrengen met hun gedetineerde vader en nemen ze samen deel aan allerlei activiteiten. Alles met als doel om de band tussen vader en kind te versterken. Ik hoop dat dit in de toekomst bij alle PI’s in Nederland zal plaatsvinden. Voor meer informatie kan de gedetineerde ouder terecht bij de desbetreffende PI of neem contact op met Marieke van Zwam van Exodus. Zij is op werkdagen bereikbaar via 06-14488216.

7. Ouder kind dagen (OKD)

In het Ouders, kinderen en detentieprogramma (OKD) gaan kinderen bij hun ouder in detentie op bezoek in een kindvriendelijke setting. Het kind kan tijdens de OKD zonder andere volwassen familieleden op een ongedwongen wijze spelen en praten met de gedetineerde ouder. Wanneer deze dagen zijn verschilt per PI.

8. Emates

Emates heb ik al een aantal keer in mijn artikelen genoemd (degene die dit bedacht heeft is fantastisch), maar dit is ook voor de kinderen een leuke manier van communiceren. Laat de kinderen foto’s of berichtjes sturen. De persoon in detentie kan daar ook op reageren.

Er zijn vast nog veel meer tips en mogelijkheden. Lees jij dit en denk je: ‘Hey, ik heb nog een tip of idee!’. Stuur mij dan een DM via Instagram of mail even naar info@notmycrime.nl.

Update: 29/03/22: op dit moment werkt de berichtenservice van eMates niet zoals behoren. DJI heeft deze service opgeschort, omdat er onvoldoende zicht op het systeem zou zijn. 😤

9. Financiële hulp

Het is niemand onopgemerkt gebleven dat de prijzen sneller stijgen dan ooit tevoren. Voor veel gezinnen wordt het daardoor financieel steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook de kinderen zijn hier vaak de dupe van. Gelukkig zijn er een aantal prachtige initiatieven speciaal zijn voor gezinnen met kinderen die weinig geld hebben.

Terug naar overzicht
Jesse