Skip to main content
Persoonlijk

Feestdagen tijdens detentie

By 16/12/2022april 26th, 2023No Comments

Feestdagen tijdens detentie

by Annelyn

Kerst detentie

De feestdagen tijdens detentie, zijn nu waarschijnlijk minder leuk dan anders. Waar het voor vele de mooiste tijd van het jaar is, doet het voor sommige ontzettend veel pijn. Ik begrijp dat het extra lastig is als je iemand moet missen door detentie. Het leek me de moeite waard om er een artikeltje aan toe te wijden. Bovendien is dit artikel een mooie toevoeging voor alle feestdagen door het jaar heen. 

Kerstliedjes

Om het even bij de kerst te houden is één voordeel in ieder geval dat je unashamed naar kerstliedjes mag luisteren. Pak een glas wijn (of een goede whiskey) en zet Mariah Carey op repeat. Santa Claus is coming to town om in de stemming te komen of terug te denken aan mooie dagen. I miss you most at Christmas time werkt prima om je emoties even te laten gaan. 

Kerstfilms de hele tijd en overal.

Je haat het of je houd ervan. Ik zeg: geef het een kans. Het voordeel aan kerstfilms is dat er nooit een heel hoog spanningsgehalte op zit en je gewoon lekker weg kan kijken, een goed einde gegarandeerd. Dan kan je heel even ontsnappen aan de realiteit. 

Dankbaarheid

Tijd om stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. En dan vooral die dingen die zo gewoon lijken. Een dak boven je hoofd, frisse lucht, thuis op de bank kunnen zitten met een warme kop thee, chillen met een vriend of vriendin. Dit artikel lezen met je nieuwe iPhone. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. 

Iets goeds doen voor een ander. Dat zouden we het hele jaar moeten doen, maar als je nu toch wat tijd over hebt, stuur een kaartje naar een eenzame oudere, geef wat aan een goed doel, geef wat te eten aan die dakloze die je tegen komt op straat. Check je voorraadkast en doneer iets aan de voedelbank. Genoeg mogelijkheden! Wie goed doet, goed ontmoet. 

Reflecteren op het jaar

Wat ging goed? Wat kan beter? Waar ben je nu en waar wil je naar toe? Wat geeft je energie? Wat kost je energie? Maak een plan, stel doelen en vind wat balans. Lees een goed boek. Luister een podcast (tip: mijn podcast met Frans Douw), maak een wandeling. Plan tijd in voor jezelf, breng tijd door met mensen die je lief hebt en laat mensen die voornamelijk negativiteit brengen links liggen. 

Geluk

En het allerbelangrijkste wat ik je mee wil geven: het ervaren van geluk zit hem niet in een perfect en zorgeloos leven. Ik kan me zware tijden herinneren waarin het mensen verbaasde dat ik me happy voelde en ik herinner me betere dagen waarin ik niet vooruit te branden was. 

Geluk betekent niet dat er alleen maar positiviteit is en problemen niet bestaan. Het is de kunst om blij te zijn met de blije dingen en verdrietig te zijn met de verdrietige dingen. Geluk heeft vooral te maken met hoe je met de golfslag van vreugde en verdriet weet om te gaan.

Ik schreef eerder al over de cirkel van invloed, dat is wellicht iets om mee bezig te gaan. 

Oh en last but not least: als diegene binnen het beste met je voor heeft dan heeft hij of zij er echt veel meer aan dat jij je dagen op een leuke manier besteedt in plaats van dat je in je eentje op de bank zit te treuren (mits je daar blij van wordt). Dus mocht je het niet voor jezelf doen, doe het dan voor degene die jou lief heeft. 

Take care en een dikke knuffel voor jou

annelyn