Skip to main content
Goed om te weten

Hulp tijdens detentie (belangrijke tips op een rijtje)

By 28/12/2022april 26th, 2023No Comments

S.O.S. hulp tijdens detentie

by Annelyn

Er staat al aardig wat informatie op de website, maar het leek mij een strak plan om een overzicht te maken met de belangrijkste punten, zodat jij in één opslag weet waar je aan moet denken. Iedere situatie, PI, rechtszaak werkt natuurlijk net even anders (om de boel nog ingewikkelder te maken), maar met onderstaande kom je vast al een heel eind. Iedere hulp tijdens detentie, kan al een handje helpen. There we go:

Telionummer

Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar het is toch wel verschrikkelijk handig om wat geld op zak te hebben – ook als je binnen zit. Als je snel en eenvoudig geld over wil maken dan kan je daarvoor de MyTelio app gebruiken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is het rekeningnummer van de gedetineerde. Dat kan de persoon in kwestie je dus zelf vertellen. MyTelio kan je overigens ook gebruiken om voicemails achter te laten.

Advocaat

Als er geen advocaat is, omdat de beste man of vrouw spontaan van z’n bed is getrokken: regel die dan zo snel mogelijk. De belangrijkste hulp tijdens detentie, is waarschijnlijk de advocaat. Als je al een advocaat hebt is het alsnog handig om de contactgegevens (adres, mail, mobiel en vast telefoonnummer) altijd bij je te hebben. Als je een spoedje hebt kan je snel handelen.

Registratienummer

Dit nummer heb je nodig als je gebruik wil maken van Emates. Deze functie ligt helaas momenteel stil en eerder vertelde ik al waarom ik dat zo erg vind. Nou komt dit nummer ook van pas bij andere zaken, dus zorg dat je die ergens opslaat en je het altijd bij de hand hebt.

Telefoonummer PI

Het telefoonnummer van de PI is niet het eerste waar je aan denkt natuurlijk, maar deze kan je in sommige PI’S nodig hebben voor het inplannen van bezoek of in het geval van een noodsituatie vanuit het thuisfront.

Bezoek

Meer informatie over het bezoeken van de gevangenis vind je in het artikel over bezoek.

Persoonlijke spullen en invoeren

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te hebben. Lees hiervoor het artikel ‘Naar de gevangenis en ik neem mee’. Check voor de invoermomenten even de site van de DJI. Als je het echt zeker wil weten dan zou ik het nog even dubbel checken bij de PI.

Administratieve zaken

Afhankelijk van wie er vast zit, hoe lang en wat de situatie is kan het zijn dat er administratie is die gegaan moet worden. Verzamel alle gegevens die je nodig hebt. Denk ook aan het opzeggen van de zorgverzekering! Heeft diegene binnen openstaande rekeningen? Check dan het artikel over detentie en schulden.

Post

Zorg dat je het celnummer, unit en afdelingsnummer weet. Zo komt de post zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht.

Notities

Zelf had ik een notitie in m’n telefoon met alle bovenstaande informatie, zodat ik alles bij de hand had. In dat lijstje schreef ik ook op wat ik nog moest doen of belangrijk was te onthouden. Bijvoorbeeld:

  • Trainingsbroek kopen
  • Vest links boven in kast invoeren
  • Advocaat bellen over bezwaar

Misschien is mijn geheugen niet zo goed, maar ik maakte zelfs aantekeningen van dingen die ik wilde vertellen of door moest geven. (want ja, ik ben zo iemand die alles vergeet). Ik vond het altijd zo jammer als ik in ons dagelijkse 10 minuten gesprek door de druk vergat wat ik nou écht graag wilde delen. (:

Kinderen

Zijn er kinderen bij betrokken? Lees het artikel ‘kinderen met een ouder in detentie‘. Advies nodig? Expertisecentrum K I N D staat voor je klaar.

Lees je dit en blijkt dat ik iets vergeten ben? Stuur me even een berichtje zodat ik het kan toevoegen.

annelyn